Stikstof

Het stikstof-beleid, hoe zit het eigenlijk? Snap jij het nog? Ik namelijk niet. 

 

Dit is wat ik las:

Waar zit de meeste stikstof in? Van de Nederlandse uitstoot bestaat 60% uit ammoniak (NH3) en 40% uit stikstofoxiden (NOx). De landbouw zorgt voor 61% van de stikstofuitstoot (door mest, maar ook uit kassen en door landbouwvoertuigen), het wegverkeer voor 15%.

Maar hoe zit dat met het stikstof in druk bewoonde gebieden? Als je in sprookjes geloofd, dan kloppen de cijfers. Het boerenleven is ook leven in de natuur. Maar ik snap het wel, want er zijn woningen te kort, dus kunnen ze alles volbouwen. Dat zie je namelijk overal. Ik leef liever in een land vol landbouw, wat mij frisse lucht geeft, dan in druk bevolkte gebieden, waar alleen stukje aangelegd groen de “natuurlijke” omgevingen creëert.

Veel Nederlanders genieten van dit soort omgevingen. Als je echt een ‘frisse’ neus wilt halen, dan zijn boerenomgevingen prachtig en tevens zeer leerzaam. Boeren werken erg hart en creëren het voedsel voor ons natuurlijk welzijn.

 

In het filmpje neem ik je mee op een van mijn wandelingen. Deze wandeling is tevens mijn nieuwe project geworden. Het is voor het eerst dat ik zelf in het filmpje te zien bent. Daar vertel ik je het een en ander. 

 

© Eduard Rosier (3 juli 2022)Reünie 

Als Freelance fotograaf, heb ik in stilte mijn eerste opdracht kunnen maken. Het is altijd interessant als je iets kunt delen wat voor een speciale doelgroep bedoelt is. 

Dit keer heb ik foto’s van een reünie van Oud-Weezendag gemaakt, dat elke jaar op Hemelvaartsdag wordt georganiseerd. Zelf was ik ooit ook een oud-bewoner daar, dus ook ik had een uitnodiging. 

Een paar foto’s heb ik van de oud-bewoners zelf gemaakt, maar ook van ‘t Van Lindenhout-museum, waar de reünie jaarlijks wordt gehouden.

Tevens heb ik van het het dorp en het Weezen-kerkhof foto’s gemaakt. Zo krijgt iedereen een impressie over hoe het er in dorp vroeger aan toe ging.

Het kerkje zelf is voor de oud-Neerbosch bewoners daarom erg belangrijk.

 

© Eduard Rosier / 27 mei 2022