Oud-Wezendag

Op donderdag 26 mei 2022 was ik na lang weer eens op oud wezendag van Kinderdorp Neerbosch in Nijmegen. Het voelde als van ouds en kwam mensen tegen, die ik volgde op mijn Facebook pagina. Hen had ik al eerder leren kennen natuurlijk, maar door de corona-tijd, zijn er geen reünies meer geweest. Eerder had ik al eens gezegd niet meer te willen gaan, maar besloot toch om te gaan.

 

Ondertussen studeerde ik ook nog eens voor professioneel fotograaf. Daarbij kreeg ik diverse opdrachten en een van die opdrachten maakte ik op die dag op Kinderdorp Neerbosch. Mijn opdracht was als freelance fotograaf, dus gebruikte ik deze dag voor.

 

De plaats waar deze reünie plaats vond, was in het van ‘t Lindenhoutmuseum aan de Scherpenkampweg 58 in Nijmegen. Dat museum bevind zich in het Bethelkerkje daar. Dat kerkje was voorheen een zeer belangrijk ontmoetingsplek voor alle Neerbosche bewoners, want ze waren ‘verplicht’ om op zondagen een mis bij te wonen. Niet iedereen vond dit leuk, want zondag was een soort van uitslaap-dag. Helaas werd het een vroeg opstaan-dag. Nu is dit zelfde kerkje een museum. Daarin wordt voor een groot deel verteld wanneer dat dorp was ontstaan en door wie.

 

Kinderdorp Neerbosch is in 1863 gesticht door bijbelverkoper Johannes van 't Lindenhout en zijn vrouw. Zij starten een opvanghuis voor wezen aan de Lange Brouwerstraat. Binnen enkele jaren was uitbreiding noodzakelijk. Er werd een nieuw weeshuis gebouwd, bereikbaar via een lang grindpad dat begon bij het witte kerkje aan de Dorpsstraat in Neerbosch-Oost (het Maas-Waalkanaal was er nog niet). Daarna werd het Kinderdorp Neerbosch.

 

Op het dorp gingen kinderen naar school en leerde praktijkervaring opdoen.

Op het dorp is ook een kerkhofje te vinden. Deze wordt jaarlijks op de reünie altijd door de oud-bewoners opgezocht. Op dit kerkhofje ligt onder andere ook de oprichter van het dorp ‘Johannes van ‘t Lindenhout’ en zijn vrouw begraven.

 

Waarom mijn keuze ging naar dit onderwerp. Dat heeft te maken met de jeugdzorg. Deze was vroeger al niet zo best, maar tegenwoordig is het niet beter geworden. De kinderen van toen werden uit huis geplaatst. Sommige van deze kinderen gingen van tehuis naar tehuis. Maar op Kinderdorp Neerbosch bleven de meeste kinderen heel lang wonen. Het gaf hen een gevoel alsof ze in een groot gezin woonde. Deze reünie is na jaren een uitlaatklep voor de oud bewoners.

© Eduard Rosier



Reactie plaatsen

Reacties

J.E. van Kampen
2 jaar geleden

Wat leuk... dat doe je goed..! Zag een foto van Menno doe hem de groetjes.. ❤

Eduard Rosier
2 jaar geleden

Hoi J.E. Van Kempen. Dankjewel voor het compliment. Als ik Menno spreek, zal ik hem de groeten overbrengen. :-)

Wilma Van Rooij
2 jaar geleden

Prachtige foto's Eddy mooi omschreven 👌🏻😘

Eduard Rosier
2 jaar geleden

Dankjewel Wilma

Jose Schel
2 jaar geleden

Mooie foto’s eddy

Eduard Rosier
2 jaar geleden

Dankjewel José